Vad är paramotor

Paramotor är en relativt ny flygsport.

Paramotor betyder att man flyger skärm med motor.

Paramotor är idag den snabbast växande motorflygsporten i världen och det kan förklaras med att det är säkert, du klarar landa och starta på små ytor och kan göra detta nästan var som helst.

Den ultimata frihetskänsla skulle nog dom flesta säga som prövat paramotor då sporten bjuder på flygning som ingen annan flygsport klarar av att leverera. Har du hört uttrycket fri som en fågel? det är den känsla som man kan beskriva paramotorflygning med då den låter dig uppleva världen ur en fågels perspektiv.

Enkelheten att hålla på, att det inte kräver några större förvaringsutrymmen och är förhållandevis till andra flygsporter otroligt billigt att utöva bidrar också till att så många nya människor lockas till sporten.

Paramotor kan vara allt i från en vacker naturupplevelse till en åktur som får Grönalunds och Lisebergs värsta åkattraktioner att verkar störtlöjliga.

En kurs kostar ca 15000kr då får du licens för friflyg och paramotor och den tar runt en vecka att ta beroende på vädret.

Man kan börja utbilda sig inom skärmflygning utan motor redan  som 13 åring men får ta kompetensbevis först när man fyllt 14 år.

Vid 15 års ålder får man börja utbilda sig på paramotor och 16 år får du ta komptensbeviset.

Övre ålder är det bara hälsan som sätter gränserna. 

Sedan kostar det runt 1500-2000kr om året i licensförnyelse klubbmedlemskap och försäkring.

Skärmar kostar nya från 20 000-30 000kr men finns fina begagnade för runt tio. En vettig motor kostar från runt 40 000 och uppåt till ca 80 000kr för dom allra värsta. Men du hittar riktigt fina begagnade motorer från 30 000 och uppåt.

Motorerna går på vanlig bensin med lite tvåtaktsolja och drar ca 2-5 liter i timmen beroende på motorstorlek och flygsätt.

Man kan välja fotstart med motorn på ryggen som en ryggsäck och springa upp farten eller också starta med en trike med 3 hjul, finns även varianter med 4 hjul. Trike är bekvämt och möjliggör flygning även för dom som inte har möjlighet att springa med motor på ryggen i starten..

När jag flyger tandem nyttjar vi en trike med 3 hjul och 2 stolar för att underlätta starten.

 

Alla är välkomna in i den här sporten och vi som redan finns här hjälper med glädje till att hjälpa er nya att komma igång.

Det finns utbildare runt om i hela landet men närmaste från Falun är Orsa, Redout är ett företag som utbildar där och är väldigt bra.

Sporten behöver mer piloter för ju fler vi är ju roligare har vi tillsammans så boka ett flyg med mig och testa på vad det handlar om, varnar dock för att det är beroendeframkallande.

Ber er vänligen men bestämt att inte köra igång med flygning på egen hand, även om det är en säker sport så är det bara säkert med rätt kunskaper. Gå utbildning och ta hjälp av oss som kan i början, det är ändå flygning vi pratar om.

Välkommen

Välkommen till www.pmtandem.n.nu

Sidan för dig som gillar eller är intresserad av paramotor.